نخل‌گردانی عاشورای حسینی روستای کریت شهرستان فردوس

مردم شهرستان طبس همانند همه مردم ایران ارادتی خاص به ائمه اطهار(ع) به‌ویژه حضرت اباعبدالله الحسین(ع) دارند و همه ساله مراسم عزاداری آن حضرت را با جلال و شکوه خاص برگزار می‌کنند.

میراث آریا: هر سال همزمان با شروع ماه محرم هیئت‌های عزادار در شب بیست هفتم ذیحجه به استقبال محرم می‌روند، حسیّنیه‌ها و تکایا و هیئت‌ها سیاه‌پوش می‌شوند و شهر جامه سیاه عزا به تن می‌کند. دسته‌های عزادار سینه‌زنی و زنجیرزنی در خیابان‌های شهر به راه می‌افتند واز شب اول تا شب نهم محرم هر شب کلیه هیأت‌ها برای عزاداری در یکی از هیئت‌های سطح شهر طبق برنامه‌ای مشخص جمع شده و عزاداری می‌کنند.

طبس با وجود آستان مبارک حسین‌بن‌موسی‌ الکاظم (ع) و آداب و رسوم کهن و ریشه‌دار مذهبی نشأت گرفته از فلات مرکزی ایران به‌عنوان قطب گردشگری مذهبی شرق کشور مطرح است و دهه اول محرم با شور خاص و مثال‌زدنی در شهر طبس برگزار می‌شود.

برپایی موکب‌های عزاداری و پذیرایی در سطح شهر، حرکت دسته‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی از صبح روز هفتم در سطح شهر، نخل حضرت ابوالفضل (ع)، مراسم اصغر صغیر (ع) ، حضور هیات در آستان مبارک حسین بن موسی الکاظم (ع) ، نخل‌برداری روز عاشورا، آئین شال‌بندی نخل‌گردانان، مراسم شام غریبان، تعزیه بنی‌اسد و ... از دیگر مراسم عزاداری محرم در شهر طبس است.

پرشورترین روز عزاداری روز عاشورا است. زن ومرد و پیر وجوان صبح زود از خانه‌های خود خارج شده و راهی مراسم عزاداری و مجالس روضه‌خوانی امام حسین می‌شوند.

دسته‌جات عزاداری روز عاشورا زودتر از روزهای قبل در خیابان‌ها به راه افتاده به مجالس عزاداری بیشتری سر می‌زنند و نوحه‌سرایی می‌کنند و تا نزدیک ظهر دسته‌جات به کلیه هیئت‌ها سر می‌زنند و نزدیک ظهر به انتظار برداشتن نخل در کنار آن می‌مانند. افراد عزادار بر طبق یک سنت قدیمی از زیر نخل می‌گذرند. زن و مرد و پیر و جوان از شهر و روستاهای نزدیک هنگام ظهر برمی‌گرد میدان امام خمینی (میدان اصلی شهر) به انتظار رسیدن نخل ها منتظر می‌مانند.

مردم روستای کریت هم مانند تمام مردم در شهرستان طبس، عزاداری‌های حضرن اباعبدالله الحسین (ع) را با شکوه برگزار می‌کنند. در روستای کریت نخل‌بندی در صبح روز عاشورا پس از اقامه نماز صبح و خواندن زیارت عاشورا و صرف صبحانه آغاز می‌شود.

بیشتر امور مربوط به این مراسم به صورت موروثی است. نخل از جایگاه خود خارج شده و پس از زدودن گرد و خاک از آن مقابل خانه حضرت عباس (ع) (هیات ابوالفضلی روستا) قرارداده می‌شود نخل شبکه‌ای از چوب‌های به هم متصل است که سقف شیروانی دارد.

آذین آن در باور مردم بسیار ثواب دارد و آذینی از مهر و صفای مردم و شوق و ذوق آنان است که با پارچه‌های رنگارنگ و تمثالی از بزرگان دین و آینه‌هایی در طرفین و عکس شهدای روستا انجام می‌شود و به این منظور رنگ سیاه و سایر رنگ‌ها به نشانه عزای امام حسین (ع) مورد استفاده قرار می گیرد.

حاملان نخل، باید روی شانه‌هایشان بالشی قرار دهند. حاملان پابرهنه‌اند که این نمایش اخلاص است.

هنگام بلند شدن صدای اذان ظهر نخل‌برداران و عزاداران به یادآخرین نماز مولایشان امام حسین (ع) و یاران باوفایش اقامه نماز جماعت می کنند.

این مراسم با شماره 1047 در فهرست میراث معنوی کشور(ناملموس) به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1402050800396
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha